روانشناسي به درد شما هم مي‌خورد
ارسال شده توسط modir در 1390/05/07 12:02:53
روانشناسي به درد شما هم مي‌خورد

فكر مي‌كنيد كه روان‌شناسي فقط به درد دانشجويان و استادان مي‌خورد؟ اگر اين‌گونه فكر مي‌كنيد بهتر است در آن تجديد نظر كنيد. زيرا روان‌شناسي، موضوعي نظري و كاربردي است و به شيوه‌هاي گوناگون مي‌تواند مورد استفاده قرار گيرد. آنچه در زير آمده است، ۱۰ كاربرد عملي روان‌شناسي در زندگي روزمره است.

پيدا كردن انگيزه بيشتر
هدف شما چه ترك سيگار باشد، چه كاهش وزن و چه يادگيري يك زبان جديد، درس‌هايي از روان‌شناسي مي‌تواند راهنماي شما در پيدا كردن انگيزه قوي‌تر و بيشتر باشد. براي افزايش سطح انگيزشي خود در انجام دادن يك كار، مي‌توانيد برخي از راهنمايي‌ها و توصيه‌هاي زير را كه برگرفته از پژوهش‌هايي در روان‌شناسي شناختي و آموزشي هستند، به كار ببنديد:
معرفي عناصر بديع و تازه براي بالا نگاه داشتن ميزان علاقه‌مندي خود.
تغيير مسير به منظور جلوگيري از خستگي و يكنواختي.
يادگيري چيزي تازه بر پايه دانسته‌هاي موجود خود.
قرار دادن هدف‌هاي روشن كه مستقيما مربوط به آن كار باشند.
پاداش دادن به خود براي خوب انجام دادن كار.

بهبود مهارت‌هاي مديريت
فرقي نمي‌كند كه شما مدير يك اداره باشيد يا عضو داوطلب يك گروه، دارا بودن مهارت‌هاي رهبري، به احتمال زياد در مقطعي از زندگي به‌دردتان خواهد خورد. همه افراد به طور فطري چنين مهارتي را ندارند اما چند راهنمايي ساده كه از پژوهش‌هاي روان‌شناسي به‌دست آمده مي‌تواند مهارت‌هاي رهبري را در شما بهبود بخشد. يكي از معروف‌ترين مطالعات در اين زمينه به ارايه نظريه‌هاي رهبري انجاميده است كه سه سبك مختلف رهبري را مطرح مي‌سازد. بر پايه يافته‌هاي اين مطالعه و پژوهش‌هاي بعدي، يكي از روش‌هاي زير را مي‌توانيد هنگامي كه در موقعيت رهبري يك گروه قرارگرفتيد به كار بنديد:
مسير كلي را مشخص كنيد اما به اعضاي گروه اجازه دهيد كه عقايدشان را بيان كنند.
درباره راه‌حل‌هاي ممكن براي مساله، با اعضاي گروه صحبت كنيد.
تمركز خود را بر انگيزش ايده‌ها قرار دهيد و به نوآوري و خلاقيت افراد پاداش دهيد.

بهبود ارتباطات فردي
ارتباطات چيزي بسيار فراتر از چگونگي صحبت‌كردن يا نوشتن است. پژوهش‌ها نشان داده‌اند كه علايم غيرشفاهي، بخش اعظمي از ارتباطات ميان‌فردي ما را تشكيل مي‌دهند. شما به منظور بهتر و موثرتر رساندن پيام خود، بايد ياد بگيريد كه چگونه از ارتباطات غيرشفاهي براي بيان مقصود خود استفاده كنيد و نيز اين‌گونه پيام‌هاي غيرشفاهي را از كساني كه در پيرامون‌تان قرار دارند بگيريد. برخي راهبردهاي كليدي در زير آورده شده است:
استفاده از برخورد چشمي مناسب.
توجه كردن به علايم غيرشفاهي در ديگران.
يادگيري استفاده از لحن صدا براي تقويت پيام خود.
براي اطلاعات بيشتر در اين زمينه مي‌توانيد مقاله راهنماي ارتباطات غيرشفاهي را بخوانيد.

درك بهتر ديگران
همانند ارتباطات غيرشفاهي، توانايي شما در درك هيجانات خود و ديگراني كه پيرامون‌تان قرار دارند، نقش مهمي در روابط و زندگي حرفه‌اي شما بازي مي‌كند. عبارت هوش هيجاني بيانگر قابليت درك هيجانات خود و ديگران است. آزمون هوش هيجاني مي‌تواند به شما در ارزيابي اين توانايي خود كمك كند. به گفته دانيل گولمن روان‌شناس، ضريب هوش هيجاني درواقع مي‌تواند مهم‌تر از ضريب هوشي باشد. براي بالا بردن هوش هيجاني چه‌كار بايد كرد؟ برخي از راهبردهاي زير را مي‌توانيد در نظر بگيريد:
ارزيابي و برآورد دقيق واكنش‌هاي هيجاني خود.
ثبت تجربيات و هيجانات خود در دفتر خاطرات روزانه.
سعي در ديدن وضعيت‌ها و شرايط از ديدگاه يك فرد ديگر.

تقويت حافظه
آيا تاكنون اين سوال برايتان پيش آمده است كه چرا جزييات دقيق حادثه‌اي كه در دوران كودكي برايتان پيش آمده را به ياد مي‌آوريد اما نام كسي كه همين ديروز ملاقاتش كرديد را فراموش كرده‌ايد؟ پژوهش‌هايي كه در زمينه چگونگي شكل‌گيري خاطره‌هاي جديد در ذهن صورت گرفته و نيز پژوهش‌هايي درباره اينكه چرا فراموش مي‌كنيم، يافته‌هايي را در پي داشته كه مستقيما قابل اعمال در زندگي روزمره است. برخي از روش‌هاي افزايش قدرت حافظه عبارتند از:
تمركز بر روي اطلاعات.
مرور آموخته‌ها.

بهبود كارآيي
صدها كتاب و مقاله به ما روش‌هايي براي انجام كار بيشتر و موثرتر در يك روز را آموزش مي‌دهند اما پايه علمي و پژوهشي اين توصيه‌ها چيست؟ براي مثال، تاكنون چند بار شنيده‌ايد كه انجام چند كار همزمان، مي‌تواند كارايي و راندمان شما را افزايش دهد؟ در حالي كه پژوهش‌ها نشان داده‌اند كه سعي در انجام بيش از يك كار در يك زمان، به طور جدي باعث كاهش سرعت، دقت و كارايي خواهد شد. بنابراين درس‌هايي كه از روان‌شناسي براي بهبود كارايي خود مي‌توانيد بگيريد عبارتند از:
پرهيز از انجام چند كار به طور همزمان، به‌ويژه هنگام انجام كارهاي پيچيده يا خطرناك.
تمركز بر روي كاري كه در دست داريد.
كنار گذاشتن عواملي كه موجب حواس پرتي مي‌شود.