15 گام براي درمان شب ادراري کودکان
ارسال شده توسط modir در 1393/10/03 10:51:44
شب ادراري کودکان مي تواند دلايل گوناگوني داشته باشد که برخي از آن ها جنبه جسمي و فيزيکي دارد و برخي ديگر جنبه روحي و رواني، در اغلب موارد کودک با هر دو مسئله درگير است. شب ادراري مي تواند از نوع اوليه باشد که بيشتر جنبه ارثي دارد (از ابتدا بوده و قطع نشده) و يا ثانويه و کنشي باشد که پس از آن که کنترل شده، دوباره به علت ترس و عوامل هيجاني، شروع شده است.


راه هاي درمان :
1 - مراجعه به متخصص ارولوژي براي انجام معاينات جسمي و انجام آزمايش هاي پزشکي (انگل، کليه، اسفنکترها، مثانه، اوره و...)

2-مراجعه به روان پزشک کودک براي دارو درماني.

3- استفاده از تشک زنگدار براي بيدار شدن کودک هنگام تخليه و شرطي شدن. (اين تشک ها را مي توانيد از داروخانه تهيه کنيد)

4- خورانيدن مايعات زياد مثل آب، چاي، آب ميوه، دوغ و... به کودک طي روز براي افزايش حجم مثانه.

5- فاصله بين مراحل تخليه: کودک نبايد با فاصله کوتاهي پس از مصرف مايعات تخليه کند و اين زمان بايد به مرور افزايش يابد ...

6-رعايت رژيم غذايي خاص: کودک نبايد از مواد تحريک کننده مثل ادويه جات، فلفل، سرکه، نوشيدني هاي گاز دار و افزودني هاي خوراکي به مقدار زياد استفاده کند ...

7- آموزش آداب توالت: در اين زمينه پشتکار و حوصله والدين شرط اول است و بايد با روش هاي شکل دهي رفتار و حساسيت زدايي منظم همراه با تشويق و تقويت اين آموزش ها داده شود. تغيير محيط و فضاي توالت براي کاهش استرس کودکاني که از رفتن به دستشويي امتناع مي کند توصيه مي شود در اين ارتباط استفاده از تکنيک هاي تشويقي ضروري است.

8- ورزش: در رابطه با ورزش، بيشتر تحريک و تقويت عضلات مثانه مد نظر است. چند نوع ورزش پيشنهاد مي شود:

الف: کودک به پشت روي زمين مي خوابد و پاهاي او از ناحيه زانو توسط فرد ديگر گرفته مي شود و کودک دست هايش را پشت سر مي گذارد و مي نشيند و دوباره مي خوابد. اين کار بهتر است ده مرتبه انجام و طي روز چهار بار تکرار شود.

ب:کودک مي ايستد دست هايش را جلو مي برد و ده بار مي نشيند و بلند مي شود. (تکرار 4 بار در روز )

ج: کودک ورزش شنا را ده بار انجام مي دهد (حداقل 4 بار در روز تکرار شود)

9- در صورتي که از تشک زنگ دار استفاده نمي کنيد بهتر است کودک را با توجه به شناختي که از او داريد قبل از تخليه بيدار کنيد تا او شرطي شود. (اين کار بهتر است 3ساعت پس از خواب انجام شود) مراجعه به مشاور (روان درمان) براي استفاده از تکنيک هاي تغيير رفتار و شرطي سازي کمک زيادي به کاهش شب ادراري کودک مي کند.

10-استرس هاي رواني، اجتماعي و عوامل اضطراب زا مي تواند نقش مهمي در بروز شب ادراري داشته باشد. بايد اين عوامل به حداقل ممکن کاهش يابد. براي اين منظور ترس هاي کودک را شناسايي کنيد و براي رفع آن ها با مشاور خود در تماس باشيد. ايجاد آرامش براي کودک به منظور کاهش تنش و استرس يکي از گام هاي مثبت براي رفع مشکل کودک است. نقل داستان، حرف زدن با کودکان، بازي با او، تفريح و قرار دادن او در محيط هاي شاد از عوامل ايجاد آرامش در کودک است.

11- خجالت، کم رويي، گوشه گيري و احساس افسردگي از جمله عوارض رواني شب ادراري است که موجب افزايش اضطراب کودک و در نتيجه تاخير در درمان او مي شود. سعي کنيد مشکل کودک را به رويش نياوريد و به او اطمينان دهيد که مشکلش قابل درمان است.

12- از تنبيه کودک و به کار بردن روش هاي سخت گيرانه جدا خودداري کنيد.

13-کاهش و يا مصرف نکردن مايعات پس از ساعت هفت عصر توصيه مي شود. براي اين منظور بهتر است که شام کودک بدون نمک باشد.

14- تخليه ادرار قبل از خواب ضروري است.

15- استفاده از قرص هاي روغن ماهي (امگا 3) و مصرف زعفران توصيه مي شود .